Facebook ryhmätyövälineenä

Kokeilin taannoin kahden ystäväni kanssa Facebookin käyttämistä ryhmätyön tekemiseen. Kokemus oli minulle ihan uusi ja sen verran mielenkiintoinen, että tekin saatte nyt kuulla siitä hieman.

Tehtävästä sen verran pohjustusta, että meidän piti valmistella yhteiskuntaopissa 2-3 kolmen hengen ryhmissä esitys jostakin eduskunnassa olevasta puolueesta. Käytännössähän tämä tarkoitti Power Point -esityksen tekemistä. Suositeltu työkalu oli Google Docs ja projektiin oli suositeltavaa antaa opettajalle katseluoikeudet.

Tässä kohdissa ryhmämme törmäsi seinään. Google Docsin estettömyysongelmien vuoksi yksi ryhmästämme ei olisi pystynyt edes lukemaan projektiamme – saati osallistumaan sen muokkaamiseen. Ratkaisimme ongelman päättämällä tehdä projektin suljetussa Facebook-ryhmässä. Power Point esitys täytyisi sitten vain lyödä kasaan erikseen ryhmässä tehdyn työn pohjalta. Loin siis suljetun ja vieläpä näkymättömän ryhmän Facebookkiin. Asetin kaksi muuta ryhmäläistä järjestelmänvalvojaksi ja opettajamme ihan tavalliseksi jäseneksi ryhmään.  Ja sitten vain projektia tekemään.

Laittelimme aiheeseen liittyviä linkkejä ryhmän seinälle ja muokkasimme lisäksi yhtä asiakirjaa. Facebookissahan on mahdollista luoda asiakirjoja, mutta niiden muokkaamisessa on kyllä parantamisen varaa. Huomasimme, että toisin kuin Docsissa, Facebookissa useampi henkilö ei voi muokata samaa asiakirjaa yhtä aikaa. Kun minä ja kaverini olimme muokanneet tekstiä samaan aikaan, vain toisen tekemät muutokset tulivat näkyviin ja toisen tekemät muokkaukset “menivät hukkaan”. Tämä ei sinäänsä ollut mitenkään yllätävää, mutta hieman harmillista tietysti ja laskee Facebookin käytettävyyttä ryhmätöissä.

Törmäsimme myös esteettömyysongelmiin asiakirjoissa. Asiakirja ja ruudunlukuohjelma NVDA eivät suostuneet aivan saumattomaan yhteistyöhön. Asiakirjaa pystyi kyllä ohjelmalla lukemaan, mutta muokkauksien tekeminen ei oikein onnistunut, kun NVDA ei syystä tai toisesta kyennyt lukemaan asiakirjaan lisättyä uutta tekstiä. Tässä mielessä Facebook ei siis ollut esteettömyyden kannalta mitenkään valtavan paljon Docsia parempi ryhmätyöväline.

Muutamista puutteista Facebook oli ihan kelpo ryhmätyöväline ja saimme projektimme ihan kunnialla loppuun. Minusta kätevää oli etenkin se, miten ryhmän seinälle saattoi heitellä linnejä ja ajatuksia, joista kustakin oli mahdollista keskustella erikseen kommentoimalla kyseistä ‘postausta’. Muuta erityisen kätevää en Facebookissa ryhmätyövälineenä vielä huomannut, mutta käyttökokemuskin oli toisaalta lyhyt.

Emme tietenkään tuhonneet ryhmäämme ja niinpä luultavasti käytämme sitä myöhemmissäkin projekteissa – ellemme löydä jotakin parempaa välinettä. Ehkä sitten voi laatia hieman kattavamman ja yksityiskohtaisemman arvion aiheesta.

Advertisements

6 thoughts on “Facebook ryhmätyövälineenä

 1. Mielenkiintoista! Kun mä olin lukiossa kymmenen vuotta sitten (voi jukra, niin se aika lentää) ajatus IRC:n käyttämisestä apuna ryhmätyöntekemisessä oli vielä uusi ja mullistava. ;-) Onko teidän lukiollanne muuten käytössä Optimaa tms. virtuaalista opiskeluympäristöä? Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissahan noita verkko-opiskeluympäristöjä käytetään jo aika laajasti (jos kohta niiden toimivuudessa on myös usein parantamisen varaa), mutta en tiedä, mikä tilanne on nykyään lukioissa.

  • Asiat ovat tosiaann muuttuneet hieman, mutta vain hieman. Omassa lukiossani ei ole käytössä muita virtuaalisia oppimisympäristöjä kuin Moodle eivätkä läheskään kaikki opettajat käytä. Niin ja onhan meillä käytetty muutamalla kurssilla joko opettajan tai oppilaiden pitämiä blogeja. Tässä on kuitenkin varmasti suurta vaihtelua eri lukioiden ja opettajien välillä.

   Uskoisin kuitenkin muutoksen olevan tulossa ainakin lukio-opiskeluun. Virtuaaliset oppimisympäristöt ja muu tieto- ja viestintätekniikka tekevät tuloaan ehkä hieman hitaasti, mutta varmasti kuitenkin.

 2. Meidän lukiossa esiintyy kerran vuodessa äidinkielessä mediakurssi, jota meidän äidinkielenopettaja pitää yhdessä erään paikallisen lehden toimittajan (tms.) kanssa.

  Kävin itse mediakurssin vuosi sitten, jolloin koetimme pitää keskustelupalstaa siinä taustalla apuna, jonne laitettiin tehtäviä, ohjeita ym. kurssia varten. Nyt tämä kyseinen kurssi taas starttasi tänään maanantaina alkaneessa uudessa jaksossa, ja olin sopinut opettajan kanssa, että voin tarvittaessa laittaa keskustelupalstan taas pystyyn kurssia varten.

  Tällä kertaa tuo “toinen opettaja” oli saanut ideaksi käyttää Facebook-ryhmää. Sattui kuulemma niin onnistuneesti vielä, että kuulemma kaikilla kurssilaisilla tulisi olemaan Facebook-tunnus, niin kyseinen suunnitelma ryhmästä toteutettiin. Kurssilla on vain noin 10 osallistujaa, joten Facebook varmasti sopii heille oikein hyvin ryhmätyöskentelyyn.

  En ole kurssilla uudelleen mukana – harmi. Oli pakko ottaa fysiikankurssi samalle kohtaa. Olen tosin sopinut fysiikanopettajan kanssa, että pystyn tarvittaessa käymään mediakurssin tunneilla. Mediakurssilla vierailee mahdollisesti erilaisia ihmisiä kertomassa erilaisista mediaan liittyvistä asioista, eikä äidinkielenopettajalle tuota mitään ongelmaa, mikäli pistäydyn välillä hänen tunneillaan, vaikken olisikaan listoilla.

  Innolla seurailen tulevan jakson ajan, kuinka tuon ryhmän käyttö opetuksen mukana toimii. :)

  – Koiranpentu

  (ei suostunut kommentoimaan käyttämällä Firefox 13.0a1…)

  • Mediakurssi? Kuulostaa jännältä. Mitä siellä käytännössä tehdään?

   Juuri tuollaisissa pienen porukan projekteissa FB on minusta omiaan. Isommalla porukalla ongelmaksi tulee, että keskusteluja on enemmän ja ne eivät oikein pysy järjestyksessä. Siksi isolla porukalla jonkinlainen keskustelupalsta olisi minusta tehokkaampi isolla porukalla.

   Olisi kyllä mielenkiintoista päästä ihan läheltä seuraamaan Facebook-ryhmän käyttöä ihan jonkin kurssin opetuksessa. Itse kun olen käyttänyt sitä vain pienessä ryhmätyössä ja se on ihan eri asia.

   • Kyseinen kurssi (Kangasalan lukiolla) toteutetaan yhteistyössä Kangasalan Sanomien kanssa. Kurssilla käy joitakin erilaisia ihmisiä kertomassa jostain mediaan liittyvästä asiasta (esim. viime vuonna oli mm. bloggaaja ja ammattivalokuvaaja (en muista enempää).

    Ja koska kurssi toteutetaan yhteistyössä paikallisen lehden kanssa, niin kurssilaisilla on mahdollista saada omia kirjoituksiaan lehteen. Kuulemma lähestyvistä vanhojen tansseista joku mediakurssilainen pääsee kirjoittamaan jonkun jutun lehteen.

    Kävin tänään vähän selvittämässä, mitä suunnitelmia tämän vuoden kurssille on, niin siellä aiotaan tehdä aukeaman kokoinen juttu kesätöihin liittyvistä asioista. Työpareissa oppilaat aikovat selvittää esim. millaisia kesätöitä lähistöllä olisi tarjolla, kysellä yläasteelta ja lukiosta oppilailta jotain kesätöihin liittyvää, ja sitten eräät saivat tehtäväkseen laittaa pystyyn Facebook-kyselyn siitä, kuinka moni oli viime kesänä kesätöissä jossain.

    Lukiossamme on myös luovan kirjoittamisen kurssi (kirjoitetaan novelleja, runoja, ym. – mahtava kurssi), jossa saimme viime keväänä yhdeksi tunniksi vieraaksemme ala-asteelta jonkun ryhmän, jolle esitimme tuotoksiamme. Mediakurssin kautta siellä oli kaksi oppilasta kirjoittamassa kyseisestä tuokiosta juttua lehteen sekä itse olin kuvaamassa kameran kanssa.

    Mediakurssilla myös taidettiin kirjoittaa arvosteluita esim. jostain katsotusta elokuvasta.

   • En ollut kokskaan aiemmin kuullut tuollaisista mediakursseista, mutta kuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta, kuten aiemmin totesin. Kivaa, että hieman speaalimpia koulukohtaisten soveltavien kurssien järjestämiseeen on resursseja ja opettajilla aikaa ja energiaa.

    Tuollainen luovan kirjoittamisen kurssi olisi kyllä erityisen kiva meidänkin kouluun. Luova kirjoittaminen, kun ei kuulu lukion äidinkielenopetukseen. Ja se on sääli. Ylipäätään vapaamuotoisemmalle kirjoittamiselle pitäisi olla jokaisessa lukiossa kurssi – ainakin minun mielestäni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s