Kun nettiyhteys menee poikki, tarvitaan aikamoista kikkailua

Eilen kaverini laittoi minulle tekstiviestin, jossa hän kysyi ohjeita ruotsin itseopiskelutehtäviin. Heiltä oli nettiyhteys mennyt poikki ja niinpä hän ei päässyt Moodleen katsomaan tehtävien ohjeita. Tehtävät piti tehdä maanantaiksi, joten hän tarvitsi ohjeet heti.

Näpyttelin lyhyen ohjeistuksen hänelle nopeasti tekstiviestillä. Sitten törmäsin pieneen ongelmaan. Yksi osa itseopiskelutehtävistä oli alleviivauksien tekeminen kappaleesta ja alleviivattavat kohdat oli annettu Moodlessa erillisenä tiedostona. Niitä oli sen verran paljon, että en kyllä jaksaisi ruveta kirjoittamaan kaikkia puhelimellani. Varsinkin kun käytössä oli kosketusnäyttö.

Ensimmäinen ajatukseni oli lähettää tiedosto kaverilleni sähköpostilla, mutta sitten tajusin ettei se tietenkään toimisi. Ongelmahan oli nimenomaan se, että heillä oli nettiyhteys poikki. Myöskään tekstiviestin liitetiedostona tiedostoa ei voisi lähettää, sillä kaverini puhelin oli sen verran vanha, että se ei välttämättä osaisi käsitellä tiedostoa.

Niinpä käytin aikamoista kikkailua. Olin tallentanut tiedoston Dropboxiin, joten avasin iPadin Dropbox-sovelluksessa kyseisen tiedoston, josta avasin sen tekstinkäsittelyohjelma Pagesiin. Tästä kopioin tekstin ja liitin sen suoraan sähköpostiviestiin, jonka lähetin Mail-sovelluksella itselleni Gmailiin.

Koko homman ajatuksena oli kiertää se, että puhelimellani en saanut kopioitua tekstiä Dropboxista QuickWordiin avatusta tekstitiedostosta, mutta Gmailiin tulleiden viestien tekstiä sen sijaan pystyi kopioimaan. Niinpä avasin viestin puhelimessani olevasta Gmail-sovelluksesta ja kopioin tekstin tekstiviestiin ja lähetin kaverilleni. Ei onnistunut. Viesti ei mennyt perille. Kaipa se oli yksinkertaisesti liian iso. Niinpä lähetin tekstin lopulta neljässä tai viidessä erässä, joista kukin oli kahden tai kolmen viestin mittainen. Puhelinlasku kiittää. Perille ne kuitenkin menivät.

Kaverini sai joka tapauksessa alleviivauksensa. Suosittelisin kumminkin, että tällaisissa tilanteissa kannattaisi tehtäväohjeet ynnä muut tallentaa etukäteen omalle koneelle, ettei sitten tulisi ongelmia, jos vaikkapa nettiyhteys ei toimi, kun niitä viimeisenä iltana tekee. Myönnän etten aina itsekään tallentele kaiken maailman ohjetiedostoja, mutta suosittelen siitä huolimatta muita tekemään niin. Minäkin yritän muistaa.

Isänini muuten sanoi toimintaani diginatiiviksi. Minä sanoisin sitä turhan monimutkaiseksi tekniikkakikkailuksi. Terminsä kullakin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s